boedha

Shiatsu

Shiatsu is van origine een Japanse massage en betekent letterlijk vingerdruk. De massage kan echter ook worden gegeven met de elleboog, knie of voet. Op een ontspannen manier en met gebruik van het natuurlijk lichaamsgewicht wordt druk uitgeoefend op verschillende punten op het lichaam. Door de druk die de behandelaar geeft op het lichaam van de ontvanger, beïnvloedt hij de energie, de Qi, in de energetische kanalen in het lichaam. Deze kanalen worden meridianen genoemd. Door middel van de massage kunnen blokkades en stagnaties van Qi worden opgeheven, waardoor men 'meer energie' kan krijgen en zich daardoor fitter voelt.

Shiatsu is een oosterse geneeswijze en valt in het westen onder de complementaire geneeswijzen. Shiatsu kan gebruikt worden voor de meest uiteenlopende fysieke en mentale klachten. Hierbij kan je denken aan migraine, menstruatieklachten, moeheid, spanning en rugpijn, maar ook bijvoorbeeld hulp bij het herstellen van een burn out. Met Shiatsu kunnen zowel chronische als acute klachten behandeld worden. Ook kan het preventief ingezet worden. Goede doorstroming van de energie betekent dat er minder kans is op sportblessures of aandoeningen zoals RSI.

Belangrijk is te benadrukken dat Shiatsu niet altijd geschikt is. Bij de eerste drie maanden van de zwangerschap is voorzichtigheid geboden. Als je voor een ziekte onder behandeling bent, behandel ik alleen in overleg met of goedkeuring van de arts. Geef ook altijd aan welke medicijnen je slikt.

Shiatsu als therapie
Shiatsu ter ontspanning